Pomodoro techniek. Net zo gezond als een tomaat
18 mei 2020 

Pomodoro techniek. Net zo gezond als een tomaat

Wellicht heb je er weleens van gehoord; de pomodoro techniek. Het is namelijk al een hele oude techniek die aan het eind van de jaren tachtig is ontwikkeld door Francesco Cirillo. Maar desalniettemin, nog steeds heel bruikbaar. Zeker in tijden van thuiswerken en steeds meer online werken.

In deze blog antwoord op de vragen wat is het, hoe doe je dat pomodoren, wanneer kan je het toepassen en wat levert het je op. En waarom is het net zo gezond als een tomaat?

via GIPHY


De pomodoro techniek volgens wikipedia

De pomodoro techniek is een methode voor tijdmanagement, ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig door Francesco Cirillo. De techniek is sterk gerelateerd aan timeboxing. (Timeboxing is het vooraf beperken van de hoeveelheid tijd die men aan een bepaalde activiteit wil en mag besteden. Dit om te voorkomen dat iets uitloopt.)

Francesco Cirillo, een Italiaanse student, had wat moeite met zich te focussen. Als experiment gebruikte een hij kookwekker in de vorm van een tomaat, een pomodoro, om steeds periodes van 25 minuten gefocust werken te timen. En nu vele miljoenen mensen het toepassen kan je concluderen dat het een geslaagd experiment is geweest.


Hoe werkt de pomodoro techniek?

Super makkelijk. Dat is ook vaak de kracht van werkende technieken.

Bij de pomodoro techniek werd oorspronkelijk een kookwekker gebruikt waarmee steeds periodes van 25 minuten geconcentreerd werken aan een taak werden afgebakend. Deze 25 minuten worden vervolgens opgevolgd door drie minuten pauze, waarna weer een nieuwe periode van 25 minuten kan worden gestart, na de vierde keer mag een langere pauze genomen worden.

Het bestaat dus uit vijf simpele stappen:

1: Je besluit welke taak je gaat doen. Ok, dat is wellicht niet zo simpel voor velen, want er is zoveel te doen. Lees anders eerst even mijn blog over prioriteiten stellen. Want je wilt natuurlijk niet 25 minuten geconcentreerd bezig zijn met iets onbelangrijks, toch? Het moeten in ieder geval wel taken zijn die 25 minuten of langer duren. Handig is om de dag van te voren al te bedenken wat je de volgende dag gaat doen. Dus wat zijn jouw pomodoro's voor morgen?

2: Je stel je online timer of timer op je telefoon in op 25 minuten (zeg maar de moderne variant van de kookwekker, wie heeft dat nog?). Je hebt ook verschillende apps.

3: Je gaat aan de slag met de taak die jij hebt gekozen. Gefocust. Zonder te worden afgeleid ( lees mijn blog over afleiding). Geef ook aan bij collega's dat je in blokken van 25 minuten werkt dus niet gestoord wilt worden. (leg een tomaat op je bureau, nee hoor dat is een grap).

4: Als de tijd voorbij is neem je een korte pauze. Ik neem zelf altijd 5 minuten pauze. Kan je even naar de wc, koffie zetten etc. Vooral even los van je beeldscherm zijn is hierbij belangrijk.

5: Vervolgens ga je weer aan de slag met de volgende zogenaamde "pomodoros" en neem je weer een paar minuten pauze. Na de vierde “pomodoro” neem je een langere pauze van 15 -30 minuten.

O ja, en pak je to do list erbij. Mocht er tijdens de 25 minuten focus een andere to do door je hoofd flitsen kan je die meteen parkeren en weer verder gaan met je pomodoro.

 


De voordelen

Het toepassen van de techniek kan je vele voordelen opleveren:

 •  Het bespaart je veel tijd; doordat je je focust en je niet elke 7 minuten laat afleiden door iets of iemand (lees mijn blog over afleiding). Het zorgt voor opperste concentratie.; je komt in een flow.
 • Het voorkomt uitstelgedrag; je begint aan de taak en wel 25 minuten lang (lees mijn blog over uitstelgedrag).
 • Het motiveert; blokken van 25 minuten zijn te overzien en daarna volgt de beloning van 5 minuten pauze. Buiten dat, merk je waarschijnlijk zelf ook wel dat het gewoon opschiet als je op deze manier werkt en dat motiveert ook.
 • Het vermindert stress; doordat je niet bijvoorbeeld gefrustreerd raakt door alle afleidingen en het feit dat je nergens aan toekomt.
 • Je wordt je bewuster van je keuzes & tijd; waar kies je voor, wat heeft prioriteit.
 • Het maakt je productiever. Je werkt lekker effectief (doelgericht) en efficiënt.


Dus net zo gezond gezond als een tomaat

Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid. Aldus de blog van keukenliefde “7 redenen om van tomaten te houden.

Datzelfde geld voor de pomodoro techniek. Als je deze toepast is dat ook heel gezond voor je.

De pomodoro techniek is niet alleen makkelijk, efficiënt en effectief, het is ook erg gezond. Het is een bron voor focus, concentratie, flow, motivatie en bewustwording van tijd. Pomodoro's dragen hierdoor bij aan het voorkomen van uitstelgedrag en stress en maken je productiever.


Wanneer pas je de pomodoro techniek toe?

De vraag is eerder, wanneer niet. Ik ben ervan overtuigd dat het handig is de pomodoro techniek, indien mogelijk, te allen tijde toe te passen.

 1. Tijdens het uitvoeren van werktaken. Maken van een blog, een training, een offerte, een klantgesprek (even koffie halen na 25 minuten) etc etc. De meeste taken, zeg 80%, kan je prima in blokken van 25 minuten plannen.
 2. Tijdens vergaderingen (online en offline); dan blijft iedereen tenminste bij de les tijdens nodeloos lange vergaderingen.
 3. Op scholen. Tijdens de uitleg, tijdens huiswerk.
 4. Tijdens privé taken.

Kijk vooral wat voor jou werkt. Misschien vind je het wel fijner 3 pomodoro's te doen en dan een langere pauze. Ook helemaal goed natuurlijk. Hoe zien jouw pomodoro's eruit voor morgen?


Niet alleen in slimme tijdsblokken werken maar gewoon structureel slimmer werken? Investeer in het IN CONTROL aanbod.

Wil je ook investeren in slimmer werken waaronder ook slim en gefocust werken volgens de pomodoro techniek valt? Een hele goede keuze. Inzicht in orde kan en wil jou (en je medewerkers) hier graag bij helpen met het IN CONTROL aanbod.

Wil je weten wat Inzicht in orde kan betekenen voor jou of jouw bedrijf? Neem dan contact op.

IN CONTROL aanbod

Over de schrijver
Als Eva Rietbroek van Inzicht in orde train ik sinds 2011 ondernemers en hun medewerkers om slimmer om te gaan met tijd, taken, stress, klanten/producten en processen.Met meer dan 13 jaar ervaring als marketeer bij bedrijven als Fortis Bank en SNS REAAL begrijp ik het belang van klantgericht werken en het hebben van duidelijke doelen. Mijn unieke combinatie van marketingkennis en expertise in slimmer werken helpt ondernemers en hun teams om hun doelen efficiënt te bereiken.Al van jongs af aan was ik gefocust op slim plannen en organiseren. Zelfs op de basisschool gebruikte ik al schema's om mijn taken te beheren. Tijdens mijn bijbaan bij Jamin optimaliseerde ik winkelprocessen en tijdens mijn examenjaar in 6 VWO, ondanks de ziekte van Pfeiffer, slaagde ik dankzij mijn planningsvaardigheden.Een van mijn grootste successen was mijn driedaagse werkweek als marketeer bij REAAL, terwijl anderen vier dagen werkten. Dit motiveerde me om mijn expertise in slimmer werken verder te ontwikkelen.
Reactie plaatsen

BEN JIJ IN CONTROL? DOE EEN SNELLE CHECK.

Benieuwd of jij al IN CONTROL bent? Zodra je de checklist hebt doorgelopen, zie je meteen waar er ruimte is voor verbetering. Download nu de checklist voor meer inzicht.

 • 25 eenvoudige stellingen om te achterhalen of jij slimmer je doelen kunt bereiken en tijd, geld en stress kan besparen.
 • Ontdek waar ruimte is voor verbetering
 • Inclusief inspirerende praktijkcases
50%
DOWNLOAD DE GRATIS CHECKLIST