Mono rijden – Mono werken; een blog over focussen
17 september 2018 

Mono rijden – Mono werken; een blog over focussen

Vorige week is de nieuwste campagne van de overheid over “mono rijden” gestart. Over veilig rijden met je smartphone. Samengevat: stel je telefoon zo in dat je geen berichten ontvangt. En als je weet dat iemand onderweg is, stuur ze geen berichten. MONO staat voor één of alleen. Voor focussen op één ding; in dit geval het verkeer. Gezien het aantal (bijna) ongelukken en irritaties op de weg, een goede zet om mensen hierop te wijzen. Niet alleen berichtjes sturen en ontvangen leidt af, een andere radiozender of nummer zoeken via Spotify ook. Of het zoeken naar een telefoonnummer als dat niet via spraak kan.
Maar eigenlijk is het niet echt iets nieuws, toch? We weten allemaal dat, wanneer we twee dingen tegelijk doen, het niet allebei voor de volle 100% de aandacht krijgt? (ga maar eens koken en bellen tegelijk) En in het verkeer kan dat leiden tot ongewenste situaties (maar ook in een ziekenhuis, of op een bouwplaats, crèche of…)

HOEZO FOCUSSEN?

Niet alleen op het gebied van veiligheid is focussen belangrijk. Weet je hoeveel tijd je kunt besparen op een dag (laat staan in een jaar) als je gaat focussen op je werk? En ook fouten voorkomt?
Het kost veel tijd als je continu wordt onderbroken. Er zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. Gemiddeld kost een onderbreking van één minuut je 10 minuten hersteltijd. Dus je was bezig met een lastige offerte en een klant belt met een vraag. Pas 10 minuten na het gesprek ben je weer op het punt waar je was. En aangezien we gemiddeld elke 11 minuten worden gestoord (zie mijn blog “Gestoord” over afleidingen) kan het zo zijn dat je na een dag hard werken denkt “wat heb ik vandaag nou werkelijk gedaan?” Daarom dus focussen. Voor jezelf en voor een ander. Laat je niet afleiden door wie of wat dan ook. Het kost veel tijd en energie om steeds te moeten schakelen tussen verschillende activiteiten. En de kans dat je fouten maakt is groter.

MONO WERKEN (FOCUSSEN) OVERAL TOEPASSEN

Focussen. Pas het overal toe. Thuis en op het werk. Het is een kwestie van volledige aandacht geven aan één ding. Een spelletje spelen met je kind (zonder op je mobiel te kijken), telefoneren met je moeder (zonder naar de tv te kijken). Maar uiteraard zijn er zakelijk gezien legio voorbeelden te noemen. Een gesprek met je medewerker (zonder dat collega’s onderbreken), telefoneren met je klant (zonder mailtjes te lezen). Met 1 taak tegelijk bezig zijn en afronden. Hoe fijn is dat en dan wegstrepen van je to do lijst. Dan moet uiteraard wel aan alle randvoorwaarden zijn voldaan:
- Bereid je voor op je taak, wat heb je allemaal nodig aan informatie? (zodat je niet tussendoor weer moet lopen, zoeken, bellen etc.)
- Zet alle mogelijke afleidingen uit (berichten uitzetten bij email, telefoon etc.)
- Blok je taak in je agenda en geef aan dat je een half uur niet gestoord wilt worden
- Deur dicht. Ga desnoods in een aparte ruimte zitten of met een koptelefoon op
Probeer het deze week eens. Steeds 1 taak per keer en dan afronden en merk hoe snel je eigenlijk klaar bent met je taak als je je alleen daarop focust. Niemand kan multitasken (ook vrouwen niet). Ga mono werken!

Over de schrijver
Als Eva Rietbroek van Inzicht in orde train ik sinds 2011 ondernemers en hun medewerkers om slimmer om te gaan met tijd, taken, stress, klanten/producten en processen.Met meer dan 13 jaar ervaring als marketeer bij bedrijven als Fortis Bank en SNS REAAL begrijp ik het belang van klantgericht werken en het hebben van duidelijke doelen. Mijn unieke combinatie van marketingkennis en expertise in slimmer werken helpt ondernemers en hun teams om hun doelen efficiënt te bereiken.Al van jongs af aan was ik gefocust op slim plannen en organiseren. Zelfs op de basisschool gebruikte ik al schema's om mijn taken te beheren. Tijdens mijn bijbaan bij Jamin optimaliseerde ik winkelprocessen en tijdens mijn examenjaar in 6 VWO, ondanks de ziekte van Pfeiffer, slaagde ik dankzij mijn planningsvaardigheden.Een van mijn grootste successen was mijn driedaagse werkweek als marketeer bij REAAL, terwijl anderen vier dagen werkten. Dit motiveerde me om mijn expertise in slimmer werken verder te ontwikkelen.
Reactie plaatsen

BEN JIJ IN CONTROL? DOE EEN SNELLE CHECK.

Benieuwd of jij al IN CONTROL bent? Zodra je de checklist hebt doorgelopen, zie je meteen waar er ruimte is voor verbetering. Download nu de checklist voor meer inzicht.

  • 25 eenvoudige stellingen om te achterhalen of jij slimmer je doelen kunt bereiken en tijd, geld en stress kan besparen.
  • Ontdek waar ruimte is voor verbetering
  • Inclusief inspirerende praktijkcases
50%
DOWNLOAD DE GRATIS CHECKLIST