Wil je snel bergen werk verzetten? Lees in dit artikel wat we verstaan onder efficiënt werken. Wat de voordelen en valkuilen zijn en pas de 20 slimme tips om efficiënter te werken meteen toe. Succes.

Efficiënt werken versus effectief werken

Efficiënt werken betekent doelmatig werken. Op zo’n manier werken dat het zo min mogelijk tijd, inspanning en middelen kost en de taak zo praktisch en zo goed mogelijk wordt uitgevoerd. Zoveel mogelijk taken goed afronden.

Efficiënt werken is wat anders dan effectief werken. Bij effectief werken wordt gekeken of de taak belangrijk is en in lijn ligt met je doelen. Effectief heeft dus betrekking op het eindresultaat en is doelgericht. De goede dingen doen. Het beste is uiteraard een combinatie van beiden. Dat versta ik onder slimmer werken ” efficiënt die dingen doen die écht resultaat opleveren”.

De voordelen van efficiënt werken

Efficiënt werken levert een aantal voordelen op. De belangrijkste zaken wat mij betreft:

 

  • Je bent op tijd klaar met je werk. Door slim te organiseren heb je in no time al die 200 mails of 20 offertes verwerkt en kan je dat lekker van je to do lijst afvinken.
  • Hogere productiviteit. Vaak, omdat je ook bepaalde routines creëert of werkzaamheden batcht, kan je veel meer werkt verzetten in minder tijd.
  • Tijdsbesparing. Efficiënt werken kan je veel tijd besparen door routinematig te werken, het automatiseren van taken. Hierdoor kan je nóg meer taken oppakken.

Valkuilen waardoor je toch niet zo efficiënt werkt

Er zijn een aantal valkuilen te benoemen als je je alleen maar richt op efficiënt werken.

  • Onnodig veel tijd en energie verspillen aan zaken die niet in lijn liggen met je doelen. Ja, dit ligt wel op de loer als je alleen maar gaat om de zaken zo snel mogelijk af te hebben. Want is het slimmer om je tijd te besteden aan het opstellen van 20 offertes of wellicht slimmer om een keuze te maken en om je tijd te besteden aan het opstellen van 8 offertes met een hoge winstmarge.
  • Gevaar voor een burn-out . Door een vaak hogere werkdruk (doordat je de taken zo snel mogelijk wilt uitvoeren) ontstaat het gevaar op een verzuim en een burn-out. 
  • Kans op fouten. Doordat men onder tijdsdruk staat of omdat er bijvoorbeeld geen tijd wordt genomen voor een goede overdracht of uitleg.
  • Geen tijd voor pauzes. Doordat alles zo snel mogelijk moet worden uitgevoerd is er vaak geen tijd om even na te denken, pauze te nemen. 

Probeer deze tips eens uit.

  1. Zorg voor één overzicht van al jouw taken. Dus geen lijsten op verschillende plekken, post its of aantekeningen overal. Door één overzicht te hebben kan je sneller taken oppakken en verwerken.
  2. Hou rekening met jouw eigen ritme. In de ochtend kan je wellicht meer geconcentreerd werken dan aan het begin van de middag. Hou daar rekening mee en start in de ochtend met lastige taken wa