Nee zeggen; doe het om werkstress of een burn-out te voorkomen
10 september 2019 

Nee zeggen; doe het om werkstress of een burn-out te voorkomen

Nee zeggen, meer dan driekwart van de Nederlanders heeft hier moeite mee. Dus waarschijnlijk ken je wel iemand in je omgeving die dat lastig vindt of jij zelf. Mensen die aangeven dat iedereen altijd met vragen naar ze toekomt en daardoor zelf tijdgebrek en een hoge werkdruk ervaren.

In privé situaties en zeker zakelijk kan het voor vervelende situaties zorgen. Meer werkdruk, werkstress. En als dat te lang aanhoudt ligt een burn-out op de loer. Ik heb al zo veel verhalen van mensen gehoord die structureel te veel werk op zich namen. Twee of zelfs meer functies tegelijk hadden (echt, het is maar voor een paar maanden werd er dan gezegd) en daardoor ziek werden en minimaal een half jaar uit de roulatie waren.

De hoogste tijd dus om hier aandacht aan te besteden en te bekijken hoe hier slim mee om te gaan middels het zeggen van nee. Een gezonde én goedkope optie om werkstress en een burn-out te voorkomen.


Feiten en de cijfers

Nee zeggen op het werk, of thuis. Verschillende onderzoeken bevestigen dat het erg moeilijk is voor de meeste mensen. Negen op de tien Nederlanders lukt het niet om nee te zeggen wanneer er iets van hen gevraagd wordt, wanneer dat niet uitkomt of omdat men daar geen zin in heeft. En lager opgeleiden hebben er meer last van dan midden of hoger opgeleiden, aldus een onderzoek van onderzoeksbureau Kien en PanelWizard Direct in opdracht van onderneemster Margriet Spijksma.

De Amerikaanse Mayo Clinic, onderzocht al eerder, in 2016, dat mensen meer stress ervaren en een grotere kans op burn-out hebben, wanneer ze moeite hebben met nee zeggen. Als je daarnaast weet dat de kosten van verzuim op gemiddeld €250 per dag liggen en de kosten van een jaar burn-out op €60.000 is het ook vooral slim om als bedrijf hier meer mee te gaan doen. Een burn-out voorkomen door preventief aan de slag te gaan en te investeren in de gezondheid van je medewerkers.

Gewoon, omdat ze het waard zijn en het uiteindelijk jouw bedrijf ook verder helpt.


Geen nee zeggen, dat gaat knagen

Mensen die moeite hebben met nee zeggen nemen vaak te veel hooi op hun vork. Komen in de problemen met hun eigen werk omdat ze dus vaak voor anderen werk gaan verrichten. Ze worden ook vaak door anderen benaderd (omdat die dan weten dat ze geen nee kunnen zeggen).
Hierdoor geven ze prioriteit aan de taken van anderen en komen ze in de knoei met hun eigen werk. Wat uiteraard weer stress met zich meebrengt want ja, eigenlijk wil je het niet maar doe je het toch. En dat gaat knagen. Zeker als je daardoor je eigen taken niet op tijd afkrijgt en daardoor jezelf en anderen wellicht teleurstelt.

Het heeft alles te maken met grenzen stellen, je grenzen aangeven, voor jezelf opkomen, niet toegeven aan de smeekbedes van anderen, prioriteiten stellen en daarbij je eigen prioriteiten voorrang geven. De keuze tussen ja en nee maakt een wereld van verschil.

Redenen waarom mensen geen nee zeggen

Er zijn meerdere redenen waarom mensen geen nee durven zeggen. Wellicht herken je jezelf of iemand anders in onderstaande:
 • Je wilt iemand graag helpen en wilt ze niet teleurstellen. Geloof me, daar komen ze overheen
 • Je bent bang om de relatie die je met die persoon hebt te beschadigen/ de ander voor het hoofd te stoten
 • Je bent bang dat de ander boos word. No ja, so be it. Beter dat dan dat je zelf dingen tegen je zin doet
 • Je wilt aardig en lief gevonden worden. Maar geloof het, als je af en toe nee zegt krijg je meer respect
 • Om maar van de vraag af te zijn. Tja, daar heb je dus alleen jezelf mee

Dus doe het niet. Bescherm jezelf. Als je het zelf niet doet, doet niemand het of de kans daarop is in ieder geval heel klein.
En waarom zou je geen nee zeggen. Het gebeurt je zelf vast elke dag.
Vaak geef ik het voorbeeld van de schoenmaker of de dokter. 9 van de 10 keer wordt je daar toch ook niet terplekke geholpen maar kan je je schoenen een dag of twee dagen later ophalen of op afspraak komen. Daar zeggen ze ook niet ja tegen iedereen. Dus waarom zou jij dat wel doen? Je moet vooral de dingen doen waar JIJ gelukkig van wordt en die voor jou belangrijk zijn. Heb respect voor jezelf. Anderen zijn toch niet belangrijker dan jijzelf?

Beroemde nee quotes

Er zijn heel wat beroemdheden die prachtige uitspraken over nee zeggen hebben geroepen. Hier een viertal om je te inspireren.

“The difference between successful people and very successful people is that very successful people say 'no' to almost everything.” - Warren Buffett

 “Veel problemen in het leven ontstaan doordat mensen te snel ja zeggen en nee niet snel genoeg.” -Josh Billings

“Door nee te zeggen tegen 1000 dingen, zorgen we ervoor dat we niet van ons pad afraken of proberen te veel te doen.” -Steve Jobs

“De kunst van het leiderschap is nee-zeggen; en niet ja. Ja-zeggen is gemakkelijk.”- Tony Blair

Nee leren zeggen, je kon het ook toen je twee was! 6 tips die je meteen kunt toepassen 

 1. Geef niet meteen antwoord als iemand je vraagt iets te doen. Geef aan dat je even gaat uitzoeken of het past en dat je erop terugkomt. Dat is stap 1. En als het niet past geef je dat aan(nu even niet)en wellicht een datum of tijdstip dat het wel uitkomt
 2. Geef geen verklaring of een verontschuldiging als je nee zegt, dat je andere prioriteiten hebt is genoeg
 3. Wees respectvol en eerlijk; it’s the tone of voice hoe je iets brengt. Niet bot nee maar bijvoorbeeld: Super leuk dat je aan me denkt voor dit project maar mijn agenda laat geen ruimte op dit moment. Verzin geen redenen maar de waarheid is de beste manier om iets af te wijzen.
 4. Bedenk dat, doordat je ja zegt tegen het een, iets anders vaak niet door kan gaan. Je kan je tijd maar 1 keer spenderen en elke minuut komt niet meer terug
 5. Zeg nee tegen zaken die niet in lijn met jouw doelen liggen
 6. Herhaal, indien van toepassing, je nee. Soms moet je een verzoek meerdere malen weigeren voordat de andere persoon je antwoord accepteert. knop. Herhaal dan rustig, hoe vaak nodig is, je eerste antwoord.

Zeg alleen maar ja tegen 

 • Zaken die echt moeten/ dringend zijn. Dat is ongeveer 1% van alle werkzaamheden dus de meeste zaken vallen daar NIET onder
 • Die alleen jij kan doen (en leer het daarna meteen aan een ander)
 • Waar je enthousiast van wordt en tijd voor hebt
 • Die in lijn met jouw doelen liggen

Wil je nee zeggen ook stimuleren binnen jouw bedrijf?

Als je een goede werkgever wilt zijn dan kan het eigenlijk niet anders dan dat nee zeggen moet worden gestimuleerd waar nodig.
Zie je die bepaalde collega verzuipen, lange dagen maken en gewoon te aardig voor anderen zijn? Help ze om voor zichzelf op te komen. Het helpt niet alleen je medewerker, maar uiteindelijk ook jouw eigen bedrijf om verder te laten groeien. Assertieve medewerkers, die weten waar de grens ligt en prioriteiten stellen. Investeer in een goed programma.

Kijk goed ook naar je eigen gedrag. Ga jij zelf vaak naar bepaalde mensen toe en weet je bij voorbaat al dat ze naar alle waarschijnlijkheid de taken gaan oppakken die jij ze vraagt. Doe het niet, leer ze liever om nee te zeggen.

Ga aan de slag met de tips of volg de e-learning Slimmer nee zeggen.

Ga eens aan de slag met de tips van deze blog. Misschien niet alleen voor jezelf maar ook binnen je bedrijf en met (eventuele) medewerkers. Nee zeggen is de eerste stap om effectief en efficiënt te gaan werken. Probeer deze week één keer nee te zeggen, die weer erop twee keer en die week daarop elke dag. Je zult zien dat het elke keer makkelijker is. Wil je serieus aan de slag met nee zeggen? Volg dan bijvoorbeeld de Slimmer nee zeggen e-learning.

Nee zeggen is één van de onderdelen die wordt behandeld binnen het IN CONTROL online programma. Je doorloop alle relevante stappen om veel succesvoller te zijn in je werk. Hoe hou je het overzicht, haal je je deadlines, hou je rust in je hoofd, bereik je je doelen en hou je je collega’s en klanten blij.

Er is een variant voor ondernemers en één voor medewerkers. Maak vrijblijvend een afspraak voor een intake om te kijken of één van de programma’s voor jouw bedrijf interessant is.

Een, van de zaken om slimmer te werken is het kunnen zeggen van nee. Werk jij al smart? Vul de checklist in en ontdek meteen waar verbeterpunten liggen.


Niet alleen nee leren zeggen maar gewoon structureel slimmer werken? Investeer in het IN CONTROL aanbod.

Wil je ook investeren in slimmer werken waaronder ook nee zeggen valt? Een hele goede keuze. Inzicht in orde kan en wil jou (en je medewerkers) hier graag bij helpen met het IN CONTROL aanbod.

Wil je weten wat Inzicht in orde kan betekenen voor jou of jouw bedrijf? Neem dan contact op.

IN CONTROL aanbod


Over de schrijver
Als Eva Rietbroek van Inzicht in orde train ik sinds 2011 ondernemers en hun medewerkers om slimmer om te gaan met tijd, taken, stress, klanten/producten en processen.Met meer dan 13 jaar ervaring als marketeer bij bedrijven als Fortis Bank en SNS REAAL begrijp ik het belang van klantgericht werken en het hebben van duidelijke doelen. Mijn unieke combinatie van marketingkennis en expertise in slimmer werken helpt ondernemers en hun teams om hun doelen efficiënt te bereiken.Al van jongs af aan was ik gefocust op slim plannen en organiseren. Zelfs op de basisschool gebruikte ik al schema's om mijn taken te beheren. Tijdens mijn bijbaan bij Jamin optimaliseerde ik winkelprocessen en tijdens mijn examenjaar in 6 VWO, ondanks de ziekte van Pfeiffer, slaagde ik dankzij mijn planningsvaardigheden.Een van mijn grootste successen was mijn driedaagse werkweek als marketeer bij REAAL, terwijl anderen vier dagen werkten. Dit motiveerde me om mijn expertise in slimmer werken verder te ontwikkelen.
Wat is timemanagement? Dé vaardigheid voor meer winst. 10 quick wins.
Door

Wat is timemanagement? Dé vaardigheid voor meer winst. 10 quick wins.

op 10 Oct 2019

[…] belangrijke vaardigheid om te leren. Voor jezelf en je medewerkers. Bekijk hiervoor ook mijn blog “Nee zeggen; werkstress en een burn-out voorkomen met deze gezonde optie” 6. Laat je niet afleiden, focus Heel belangrijk. Maar ga zelf ook niet anderen afleiden, kijk even […]

Reactie plaatsen

BEN JIJ IN CONTROL? DOE EEN SNELLE CHECK.

Benieuwd of jij al IN CONTROL bent? Zodra je de checklist hebt doorgelopen, zie je meteen waar er ruimte is voor verbetering. Download nu de checklist voor meer inzicht.

 • 25 eenvoudige stellingen om te achterhalen of jij slimmer je doelen kunt bereiken en tijd, geld en stress kan besparen.
 • Ontdek waar ruimte is voor verbetering
 • Inclusief inspirerende praktijkcases
50%
DOWNLOAD DE GRATIS CHECKLIST