Ga werkstress bespreekbaar maken. Let's talk about stress! 5 tips
11 november 2019 

Ga werkstress bespreekbaar maken. Let's talk about stress! 5 tips

De week van de werkstress 2019 begint vandaag. Meer werkplezier staat centraal dit jaar. De focus deze eerste dag, Masterplan Maandag, ligt bij veel organisaties op werkstress bespreekbaar maken. Om naar oplossingen voor meer werkplezier te kijken en dit in een plan te vatten.

Werkstress bespreekbaar maken. Het is een lastig onderwerp voor velen om aan de kaak te stellen. Niet alleen voor de werknemer, die het ervaart en bang is voor de reactie van de werkgever, maar ook voor een werkgever. Toch is het van belang werkstress voor te zijn en al in een eerder stadium hierover in gesprek te gaan. In deze blog 5 praktisch tips om hier invulling aan te geven.

via GIPHY

Inhoudsopgave

 1. Werkstress bespreekbaar maken is eigenlijk al wat laat.
 2. Praktische tips om werkstress (en een te hoge werkdruk) te bespreken
 3. Waarom werkstress bespreekbaar maken?
 4. Werkstress bespreekbaar maken en er iets aan doen? Investeer in slimmer werken

Werkstress bespreekbaar maken is eigenlijk al wat laat.

Ja sorry. Je bent eigenlijk al vrij laat wanneer er sprake is van werkstress. Waarom? Werkstress begint altijd met een te hoge werkdruk. Werkdruk ontstaat als je voortdurend onder hoge tijdsdruk moet werken. Je teveel moet doen in te weinig tijd, je werk niet op tijd afkrijgt of je werk niet goed genoeg kan uitvoeren en je niet de gewenste kwaliteit kan leveren. Werkstress ontstaat wanneer de psychische overbelasting van werkdruk te lang aanhoudt. Als dit leidt tot klachten of verzuim is er sprake van werkstress. De hoge werkdruk is dus al een tijdje (te lang) bezig voordat werkstress ontstaat. Het bespreken van een te hoge werkdruk is dus verstandiger om in te investeren en zo werkstress te voorkomen. Maar als er al sprake is van werkstress is het verstandig om hierover in gesprek te gaan en erger te voorkomen.


Praktische tips om werkstress (en een te hoge werkdruk) te bespreken

 • Maak het een speerpunt, hoofdthema, KPI binnen jouw bedrijf.
  Net als klanttevredenheid kan het voorkomen van een te hoge werkdruk (en werkstress) een speerpunt worden binnen jouw bedrijf. Dan is het ook verder geen 'zwaar onderwerp" om op de agenda te hebben. In deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt en te hoge werkdruk in vele sectoren kan je je daarin mooi onderscheiden.
 •  Maak het een vast onderdeel bij werkoverleg (van de afdeling en op individueel niveau). Elke week of maand structureel aandacht geven aan het onderwerp.
 •  Sta open voor feedback. Vaak is het voor een medewerker een hele horde om te nemen. Om aan te geven dat je structureel te druk bent. Neem het serieus, ga niet meteen oordelen en ga vooral kijken naar oplossingen.
 • Heb oog voor elkaar. Zie je dat een collega te druk is, bijvoorbeeld geen nee kan zeggen (lees hiervoor ook mijn eerdere blog hierover). Ga in gesprek. Laat hem of haar niet verzuipen. Als iemand zelf niet assertief genoeg of te lief is om voor zichzelf op te komen (of dit zelf niet ziet) help hem of haar.
 • Doe er wat aan. Op het moment dat je zichtbaar maatregelen treft om werkdruk en werkstress aan te pakken zal dit een positieve stimulans geven voor meer mensen om hierover in gesprek te gaan. Omdat ze zien dat het nut heeft dit aan te geven.


Waarom werkstress bespreekbaar maken?

 • Je medewerkers zijn goud waar (en jij ook als je in ze investeert)
  Als je niet openstaat voor het bespreken van werkdruk en werkstress en dus ook geen oplossingen biedt, ben je geen fijne werkgever om voor te werken. Uiteraard gaan mensen dan weg of worden ziek. De meeste medewerkers die last hebben van een te hoge werkdruk of werkstress zijn super loyaal. Te loyaal. Help ze, kijk naar oplossingen, deze mensen wil je juist behouden.
 • Quanto costa? Weet je wat een zieke medewerker kost? Een zieke medewerker kost zo'n €250 per dag. Gemiddeld bedroegen de verzuimkosten per werknemer wegens werkstress €8200 in 2016. Een burn-out kost werkgevers zo’n €60.000 euro. (Uitgaande van een burn-out van 242 dagen en een gemiddeld bedrag per dag van €250. De kosten van het inwerken van een vervanger zijn hierbij nog niet eens meegenomen.) En wist je dat de kans groter is om nog een keer een burn-out te krijgen als je er al eerder een hebt gehad? Preventief omgaan met werkdruk en werkstress kan dus vooral ook heel lonend zijn voor een werkgever.


Werkstress bespreekbaar maken en er iets aan doen? Investeer in slimmer werken

Wil je ook investeren in slimmer werken waaronder ook het verkleinen van de werkdruk en voorkomen van werkstress valt? Een hele slimme keuze. Inzicht in orde kan en wil jou (en je medewerkers) hier graag bij helpen met het IN CONTROL aanbod.
Hoe? Met bijvoorbeeld een zes maanden programma, een incompany training timemanagement of via het IN CONTROL online programma. 

Wil je weten wat Inzicht in orde kan betekenen voor jouw bedrijf? Neem contact op voor een vrijblijvende strategiesessie.

IN CONTROL aanbod


Over de schrijver
Als Eva Rietbroek van Inzicht in orde train ik sinds 2011 ondernemers en hun medewerkers om slimmer om te gaan met tijd, taken, stress, klanten/producten en processen.Met meer dan 13 jaar ervaring als marketeer bij bedrijven als Fortis Bank en SNS REAAL begrijp ik het belang van klantgericht werken en het hebben van duidelijke doelen. Mijn unieke combinatie van marketingkennis en expertise in slimmer werken helpt ondernemers en hun teams om hun doelen efficiënt te bereiken.Al van jongs af aan was ik gefocust op slim plannen en organiseren. Zelfs op de basisschool gebruikte ik al schema's om mijn taken te beheren. Tijdens mijn bijbaan bij Jamin optimaliseerde ik winkelprocessen en tijdens mijn examenjaar in 6 VWO, ondanks de ziekte van Pfeiffer, slaagde ik dankzij mijn planningsvaardigheden.Een van mijn grootste successen was mijn driedaagse werkweek als marketeer bij REAAL, terwijl anderen vier dagen werkten. Dit motiveerde me om mijn expertise in slimmer werken verder te ontwikkelen.
6 tips om werkstress te voorkomen - HRcommunity
Door

6 tips om werkstress te voorkomen - HRcommunity

op 27 Dec 2019

[…] bij werkoverleg (van de afdeling en op individueel niveau). Elke week of maand structureel aandacht geven aan het […]

נערות ליווי תל אביב
Door

נערות ליווי תל אביב

op 12 Aug 2022

I would like to thank you for the efforts youve put in writing this blog. Im hoping to view the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal blog now ;)

שירותי ליווי לביתך, מלון- romantik.co.il
Door

שירותי ליווי לביתך, מלון- romantik.co.il

op 27 Aug 2022

You should be a part of a contest for one of the best sites on the internet. I am going to highly recommend this web site!

Reactie plaatsen

BEN JIJ IN CONTROL? DOE EEN SNELLE CHECK.

Benieuwd of jij al IN CONTROL bent? Zodra je de checklist hebt doorgelopen, zie je meteen waar er ruimte is voor verbetering. Download nu de checklist voor meer inzicht.

 • 25 eenvoudige stellingen om te achterhalen of jij slimmer je doelen kunt bereiken en tijd, geld en stress kan besparen.
 • Ontdek waar ruimte is voor verbetering
 • Inclusief inspirerende praktijkcases
50%
DOWNLOAD DE GRATIS CHECKLIST