Waardevolle slimmer werken tips voor jou

Tip #1: Eat that elephant

Je hebt weleens een groot project waarbij je denkt, waar moet ik beginnen? Het project is zo groot dat de moed je in je schoenen zakt. Een al wat oudere tip is om dit grote project, lees de olifant, in kleine behapbare stukjes op te delen en stukje voor stukje uit te voeren, lees op te eten. Aan het eind van de rit heb je het project af, de olifant is op.

Van belang bij het in behapbare stukjes opdelen van de olifant is het zoeken naar de eerstvolgende actie. Wat kun je, al is het maar heel klein, als eerstvolgende actie uitvoeren? Misschien moet je eerst een vergadering plannen om de uitgangspunten helder te hebben of juist een telefoontje plegen. Begin klein, maak je taken concreet, plan taken in en stel deadlines die uitdagen. Voor je het weet heb je weer een olifant op. 

Tip #2: Voorkom de wet van Parkinson

Ken jij de Wet van Parkinson? Deze wet stelt dat het werk (van een taak) uitdijt naar de beschikbare tijd (om een taak te realiseren). “Work expands to fill the time available for its completion.” Dus wanneer de beschikbare tijd een week is, gaat een project dat wellicht in 2 dagen klaar zou moeten zijn vanzelf een week duren. Daar valt veel tijd te winnen! Stel jezelf deadlines die je uitdagen en je zult zien, het werkt!

Tip #3: Het vullen van de pot, belangrijke taken eerst

Tijd is kostbaar en iedereen heeft maar 24 uur per dag te besteden. Hoe je die uren besteedt verschilt uiteraard van persoon tot persoon. Om iets te kunnen bereiken moet je heel goed met je tijd omgaan. Wat voor jou echt belangrijk is moet voorrang krijgen. Dat geldt privé maar zeker ook zakelijk.

Je zult er tijd en ruimte voor vrij moeten maken en zorgen dat je niet allerlei onbenullige dingen die er niet toe doen eerst gaat uitvoeren. Wat belangrijk is moet op de eerste plaats komen en de meeste aandacht krijgen. Als je steeds begint met het uitvoeren van veel kleine taken, is je dag al snel gevuld en heb je geen tijd meer om aan belangrijke grotere taken te beginnen.

Bekijk dit filmpje maar eens of google op YouTube op “jar of life’. O ja, het filmpje kun je zowel privé als zakelijk interpreteren.

Tip #4: Zorg voor ontspanning, plan het in!

Zorg voor ontspanning, plan het in!
Het is misschien een beetje een open deur, maar toch schenken maar weinig ondernemers bewust aandacht aan ontspanning. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Vaak zijn je hersenen na een korte pauze weer helemaal volgeladen en heb je veel meer energie om aan de slag te gaan. Plan daarom bewust pauzes in,.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de optimale verdeling van intensief bezig zijn en ontspannen bij veel mensen zo rond de 50 minuten intensief bezig zijn versus 10 minuten pauze ligt. Uiteraard verschilt dit per persoon. Jij weet het beste wanneer jouw aandacht verslapt. Kijk met de stopwatch op je telefoon hoe lang jij geconcentreerd bezig kan zijn en neem daarna een korte pauze van 10-15 minuten. Als dit langer dan een uur is stop je bij een uur en neem je toch een pauze.